vineri, 15 noiembrie 2013

PARINTI SPONTANI PENTRU UN COPIL CREATIV





Parinti spontani pentru un copil creativ

Imagini pentru imagini parinti si copii

Un parinte poate stimula creativitatea copilului sau

Gradul de spontaneitate se construieste impreuna, de catre membrii unei familii. Aparitia copilului este o invitatie la spontaneitate si la a va invata sa redescoperiti inca o data lumea asa cum este ea, in continua creatie.
Aceasta spontaneitate este blocata din start de temerile si de gândurile de „a face bine“ ceea ce faceti. Conform lui Claudiu Ganciu, psiholog-psihoterapeut, in locul parintelui spontan apare unul ingrijorat, bazat pe scheme de actiune, pe un contact emotional relativ cu copilul.
Toate aceste stari altereaza spontaneitatea naturala a copilului si capacitatea sa de a-si exprima starile emotionale. Când spontaneitate este blocata, se creeaza un raspuns schematic stereotip (timiditate, suptul degetului, agresivitate majora etc.), iar când spontaneitatea devine interzisa, apar simptomele.
Simptomul devine vizibil si pentru parinti si atunci ei vor incerca sa faca ceva. Problema este ca parintii nu merg la cauza, ci doar la efect.
La nivelul cuplului, relatiile sunt similare cu cele din cadrul relatiei parinte-copil. Când gradul de spontaneitate se reduce semnificativ, incep sa apara rolurile stereotipe, schematice, iar un cuplu ajunge sa traiasca o stare de plictiseala.
Când spontaneitatea este redusa la maximum, posibilitatea ivirii unui simptom creste semnificativ. Astfel de simptome care contureaza un grad semnificativ al absentei spontaneitatii pot fi: atacuri de panica, teama de singuratate, impotenta, incapacitatea de a te bucura de prezenta celuilalt. Gelozia, certurile sau absenta certurilor sunt alte simptome care marcheaza o stare de aparare si de retragere din cadrul cuplului.
Spontaneitatea nu poate fi pastrata, ci doar utilizata
Principiul spontaneitatii in relatiile de cuplu si pe verticala, in relatia mama-copil si tata-copil, este unul dintre principiile esentiale in viata. In cadrul fiecarui cuplu exista o stare de spontaneitate care trebuie sa se manifeste liber si parintii trebuie sa colaboreze cu copiii.
Atunci când va uitati la un copil, puteti observa capacitatea lui de a gasi comportamente si roluri noi. De la moduri inedite de construire a limbajului pâna la utilizari inedite ale obiectelor din jur. Aceasta este spontaneitatea. Ceea ce aduce ea sunt lucruri creative pentru copil. Ele sunt cunoscute mamei, tatei, dar pentru copil sunt lucruri noi. Cu alte cuvinte, in urma starii lui de spontaneitate, copilul reuseste sa fie creativ.
A fi creativ nu inseamna o opera de creatie. Creativitatea este o stare individuala, va aduce ceva nou, o stare noua, un comportament nou, trairi noi, descoperiri noi cu privire la dumneavoastra si, poate cel mai important pentru evolutia dumneavoastra, intrebari noi.
Creativitatea in cuplu se bazeaza pe implementarea unor elemente noi care sa ramâna. Daca descoperiti ceva placut voua, iar acest placut dispare, atunci starea de spontaneitate care v-a permis sa ajungeti aici este sortita sa se piarda.
Spontaneitatea este o energie ce nu poate fi pastrata si folosita mai târziu, ci este necesar sa fie utilizata „aici si acum“. Dar creativitatea permite utilizarea a ceva ce exista si este important pentru dumneavoastra, pentru relatie.
Copilul poate fi spontan, mama poate fi spontana, dar pentru ca relatia sa functioneze si sa aiba efecte benefice este necesar ca relatia lor sa cuprinda creativitate si ceea ce descopera fiecare in intâlnirea lor sa produca efecte de durata.
Spontaneitatea este ca si curentul electric, nu poate fi pastrata, ci doar utilizata, prin intermediul ei folosind lumea exterioara pentru dumneavoastra. Creativitatea va permite sa aveti relatii in conformitate cu dumneavoastra si cu ceilalti.



vineri, 1 noiembrie 2013

FORMAREA INTERESULUI SI A GUSTULUI PENTRU LECTURA



                        
 








 FORMAREA INTERESULUI SI A GUSTULUI PENTRU        
                                                              LECTURA


              In procesul de instruire si educare a tinerei generatii un rol deosebit de important
il are lectura in afara clasei. Aceasta are ca scop sa dezvolte gustul elevilor pentru citit, sa le satisfaca interesul de a cunoaste viata , oamenii si faptele lor. Lectura contribuie la imbo- gatirea cunostintelor elevilor , la formarea unui vocabular bogat si colorat , la dezvoltarea dragostei fata de patrie , la educarea sentimentelor artistice.
              Lectura propriu-zisa incepe dupa ce copilul reuseste singur sa descifreze cu usu-
rinta tainele semnelor grafice.
              Invatatorul sau parintele trebuie sa sesizeze acest moment dificil din viata psihica a micutului , pe jumatate inspaimantat de tainele scrisului , pe jumatate crispat de efortul facut pentru descifrarea unor semne atat de curioase si de pline de mister.
              De-a lungul carierei mele didactice , am observat ca multi copii se lupta ani de-a randul cu descifrarea unui text , ramanand la imposibilitatea de a urmari continutul micilor lecturi. In locul curiozitatii apare efortul descifrarii semnelor grafice , dincolo de care se ascund idei atat de frumoase si interesante.
              Am intalnit adesea copii care asculta cu mult interes lectura frumoasa , citita de parinti sau invatator , dar prefera sa se joace , sa-si piarda vremea in modul cel mai neas-teptat, fara a fi tentati sa citeasca si altceva decat ceea ce li se cere la orele de curs. La copiii care au invins greutatile inceputului , problema imbraca un alt aspect- gustul pentru lectura  nu este inca format.
              Uneori elevii nu au la indemana cartile cele mai potrivite cu varsta, preocuparile si preferintele lor, alteori indiferenta mediului inconjurator fata de lectura determina aceeasi atitudine si la elevi.
              Indrumarea lecturii elevilor este o actiune dificila si de durata .Eficacitatea indruma-rii lecturii depinde, intre altele si de cunoasterea preferintelor elevilor, care variaza in functie de varsta, temperament, mediul social si de ambianta colectivului scolar.
              Pentru a indruma lectura micilor scolari  si a avea sorti de izbanda am studiat cu multa atentie ceea ce au citit elevii pana la data respectiva si care sunt preferintele lor. Convorbirile purtate cu elevii m-au dus la urmatoarele concluzii:
 a)Nu toti elevii citesc in aceeasi masura. Sunt putini elevi care citesc mult, altii deloc. In ge-neral citesc elevii care invata bine si la orele de curs. Un numar din ce in ce mai mare de elevi ignora literatura, limitandu-si activitatea la ceea ce se cere la orele de curs.
 b)Foarte multi elevi refuza lectura cartilor, vizionand filme (desene) la televizor sau la DVD
 c)Se urmaresc cartile cu poze colorate  si mai putin textul.
 d)Se citeste prea putina poezie.
              Desi efortul depus la varsta scolara mica pentru insusirea cunostintelor , pentru formarea deprinderilor de scris si exprimarea corecta si frumoasa este destul de mare, elevilor le ramane suficient timp disponibil pentru joc, pentru lectura si pentru diferite forme de munca.
              Timpul acesta pe care elevii nu stiu adesea cum sa-l intrebuinteze, am considerat ca trebuie organizat cu mare grija de familie, sub indrumarea mea, astfel incat sa existe un echilibru intre activitatea de pregatire a lectiilor , joc si celelalte forme de munca.
              In munca aceasta de indrumare sistematica a lecturii , am tinut seama si de emotivitatea accentuata a scolarului . In consecinta le-am recomandat scolarilor mei,in special: basme,povestirile istorice,fabulele si unele romane accesibile copiilor- scrise anume pentru copii.
              Am considerat important ca elevii sa inteleaga ceea ce citesc , sa fie in masura sa deosebeasca ceea ce este bun , util, constructiv si educativ de ceea ce este inutil , daunator si, in sfarsit , sa-si poata formula clar o opinie despre cartea citita. Din fiecare carte este impor-tant sa putem invata ceva. Cu cat mai mult , cu atat mai bine.    





BIBLIOGRAFIE:Colectia revistelor ,,Tribuna Invatamantului”, anii 2004-2005